Swift

Полезно: Как да пътуваме с малък бюджет?

Лято е, време е да се отпуснем и да отидем на някоя хубава екскурзия!Пътуването доста често е считано за лукс в днещно време. Има варианти човек да не изхарчи всичките си спестявания и все пак да обиколи доста интересни места и да разшири своите географски хоризонти, дори да не е в най-скъпите хотели и да не пътува с най-скъпите транспортни компании.В тази статия ще ви предложим някои икономични опции, с помоща на които пътуването няма да ви коства чак толкова много.



1.       Пътуване в „нисък сезон“

Опция, чрез която избягвате тълпите и в същото време пестите пари.Отстъпките, които можете да получите в неактивния сезон са до 70%, което е една доста добра оферта.Самолетните билети също поевтиняват драстично, тъй като авиокомпаниите трябва да запълват места, също така цените на хотелите падат, както и на всякакви други атракции.


2.       Възползвайте се от отстъпки

Следете отстъпките, които може да са ви от полза и не се притеснявайте да сте малко стиснати.Има опция ако сте пътували и преди с дадена авиокомпания или туристическа агенция там да ви предложат намаление за вашето ново приключение.Ако се разтърсите в интернет, също може да се изненадате от откритите изгодни оферти.


3.       Уверете се, че правите най-добрата сделка.

Парите са си ваши и вие сте се трудили за тях, така че не ги пилейте просто така.Сравнявайте цените и изберете най-изгодната оферта.Проверявайте цените на самолетните билети всеки ден седмица преди да запазите, защото има дни , в които самолетните компании увеличават цените и други, в които ги намаляват.Ако се свържете директно с хотелите, също могат да ви предложат намаления.


4.       Възползвайте се от „last minute“ офертите.

Ако имате възможност да следите офертите в последните минути, наистина можете да се уредите с много изгодна почивка, макар и в по-близки дати от предвиденото.


5.       Помислете за доброволчески ваканции.

Невероятна възможност да опознаете чужди култури и народи. Имате широк избор в доброволческите програми като например може да отидете да учите деца в Непал, да се грижите за орангутани в Борнео, да преподавате английски език в Перу или пък да работите на кокосова ферма във Вануату. Изберете време от годината, в което билетите до съответното място са по-евтини, а за храната и спането не се тревожете- те са осигурени.
 
6.       Пътувайте с по-евтини авиокомпании

Която и дестинация да изберете винаги можете да се поинтересувате за по-евтини авиокомпании пътуващи до там.Цените са доста по-ниски и (обикновено) стигате до избраната цел.


      7.       Вървете пеша

Съчетайте полезното с приятното, превърнете почивката си в една приятна тренировка като ходите повече и обикаляте забележителностите пеша. Имате безброй опции като да изкачите връх или пък да потичате на плажа.


       8.       Направете разследване на мястото ( безплатни забележителности, евтин транспорт и тн)

Разтърсете се има ли наоколо безплатни музеи и забележителности, проверете какви са възможностите да стигнете от хотела до летището и дали не може да спестите малко пари от таксита.Също се поинтересувайте дали е задължителен бакшишът по заведенията – това спестява много пари.


9.       Използвайте обществения транспорт

Въпреки, че общественият транспорт не е най-приятното място сами се досещате, че е опция за да спестите пари. Друг вариант е да бъдете по-екологични и да си наемете колело.


10.   Не чекирайте багажа си

Стига да не сте взели със себе си тонове багаж можете да се възползвате от това предимство и да спестите няколко стотин лева. За тази цел информирайте се добре и вземете само необходим за пътуването ви багаж.


11.   Обменяйте парите преди да тръгнете

Този съвет ви помага да обмените парите си на едни от най-добрите възможни курсове, пък и ще имате точно определена сума за харчене по време на пътуването. Следете курса на банките и обменете пари в най-подходящото за вас време.Допълнителен съвет от нас е да не обменяте пари на летището тъй като там курса на валутата е ужасен.


12.   Разучете на кои банкомати няма такси за обслужване

Поинтересувайте се за такива банки, чиито банкомати не взимат такса за теглене на пари.Можете да разгледате опцията Charles Schwab, позволява ви да теглите пари без такси от всеки банкомат по света.


13.   Купете си евтино колело

При по-дълга почивка разгледайте сайтовете, където хората търсят и продават всякакви неща.Можете да си купите колело, с което да обикаляте навсякъде и накрая да го продадете на цената, която сте го закупили или по-висока.


14.   Яжте местна храна

Много често тези не толкова добре изглеждащи места предлагат най-добрата местна кухня и в същото време най-евтината.Можете да питате някой местен къде да хапнете вкусна традиционна кухня или пък наблюдавайте в кои заведения сядат хората, живеещи там.Цената за туристи винаги е тройна.


15.   Уговаряйте цената преди да се качите в таксито

Отново често срещан проблем са цените на такситата по туристическите дестинации. Проблема е, че когато не знаеш къде точно отиваш таксиметровите шофьори могат да те прекарат през буквално целия град без да разбереш. Затова най-добре преди да се качите в таксито уговорете цената до желаната дестинация, като преди това проверете ориентировачно къде се намира и кокло е далече от вас.


16.   Потърсете разкази на хора, които са посетили вашата дестинация

От блоговете в интернет можете да съберете наистина полезна информация.Напишете в Google и вижте какво ще откриете. Разказите на хора патували до там ще ви помогнат в подготовката и събирането на багажа, а също и ще си изградите по-ясна представа за това, което ви очаква.


17.   Отменете плащанията, които ще направите по време на ваканцията си без да използвате услугата, като например месечната ви карта във фитнеса или други подобни такси.



Вижте още

0 коментара

Flickr Images

$(document).ready(function(){ $(".widget h2").wrapInner(""); });