Swift

Дестинации: Остров Закинтос, Гърция

Имахме възможността да посетим това райско място в началото на Май и сме изключително впечатлени.Пътуваме с автобус до град Килини, където се качваме на ферибота, с който плаваме до столицата на остров Закинтос.Пътуването трае 1 час и 45 минути.Там ни посреща невероятна гледка. Много приветлив и слънчев град, с много малки улички затрупани с цветя, магазинчета и кафенета.Града е построен по венециански стил, тъй като в далечното минало Закинтос е бил владение на Италия и по – скоро Венеция. Главният град и пристанище на острова също се нарича Закинтос. Венецианците го наричали "Цветето на Изтока", а според легендата островът носи името на сина на легендарния аркадийски вожд Аркадиан Закинтос.Мястото до където задължително трябва да отидете е крепоста над града, от където се открива невероятна гледка.Друг важен момент в столицата е да седнете в някое ресторантче за да усетите по – добре атмосферата и гостоприемството на местните.







На следващия ден се впускаме в приключения с екскурзията до Сините пещери и световноизвестният залив Навагио.По пътя спираме в типични за острова селца, където местните ни посрещат с традиционни за региона вина, маслини, мед и други вкусотии.Имаме възможност да се снимаме и до най-старата маслина на острова – над 2000 години.Следващата спирка е кеят, от където ще се качим на корабчето за Сините пещери и Навагио.










Залива на корабокрушенците, както още се нарича Навагио, е най-посещаваната туристическа атракция и е достъпен само откъм морето. Корабокрушението на крайбрежен кораб е станало на малкия плаж, ограден от високи 200 м отвесни скални стени, върху които е изградена малка площадка. Това е единственото място, откъдето може да се види мястото на корабокрушението откъм сушата. Инцидентът е станал през октомври 1980, когато при бурно море е възникнала повреда в машинното отделение, и корабът, натоварен с контрабандни цигари, се е оказал неуправляем. Той бил насочен от вълните към залива, който дотогава се наричал "Свети Георги" (Agios Georgios). Екипажът на кораба бил спасен.

Заради лошите метерологични условия не ни е позволено да стигнем с корабчето до Навагио, затова го гледаме само от горе. Гледките са уникални, едва ли бих могла да го опиша с думи,така че ви предоставям снимков материал.Последната ни спирка за деня е традиционна за острова винарна, където ни разказват най-подробно как произвеждат виното и имаме възможност да дегустираме и да си купим вино.




Третият ден ни предоставя друга възможност за плаване с корабче, но този път за да видим костенурките Карета Карета, които са защитен вид и идват лятото на острова от далечна Африка за да снасят яйцата си.Корабчето е със стъклено дъно за да можем да наблюдаваме животинките.Разходката с лодка продължава 3 часа, като в корабчето има нещо като мини бар, от където можем да си купим напитки.След като намираме някои от първите дошли за сезона костенурките и ги наблюдаваме с интерес се отправяме към пещерите Кери.Те наподобяват Сините пещери, но по собствен начин са уникални и впечатляват.





Следващите три дни са предназначени за свободна програма - време за плаж, забавления, дискотеки. Със зелените си хълмове, покрити с цветя през пролетта и началото на лятото, с белите скали, надвиснали над тюркоазената вода, и с някои от най-добрите плажове Закинтос е един от най-пищните и красиви гръцки острови, където нощният живот е доста динамичен.Съветвам всеки, който има възможност да посети и да види това прекрасно място и всички гледки спиращи дъха.В интернет пространството има доста оферти за о.Закинтос и то не за много пари, така че при по-старателно търсене екскурзията може да излезе доста изгодно.





Вижте още

0 коментара

Flickr Images

$(document).ready(function(){ $(".widget h2").wrapInner(""); });