Swift

Дестинации: село Боженци

Сгушено в Предбалкана се намира едно село запазило духа  и архитектурата на Възраждането. Все по-посещавана дестинация става село Боженци в последните години. Богатата му история и традиционните за Възраждането къщи привличат все повече туристи.




Боженци влиза в границите на област Габрово.Разстоянието от София е 201км.

Село Боженци е създадено след турското нашествие в Търново в края на 14век, когато градът е столица. Тогава от столицата на България бягат голям брой граждани, които се заселват в дълбоките и труднодостъпни части на Балкана. Между тях е и младата болярка Божана, която избира за свое скривалище местността, където в момента е село Боженци. Именно на нея то носи своето име. Синовете на болярката се захващат с търговия и с течение на времето селото се разраства, за да се превърне през Възраждането във важен кръстопът за търговците към средата на XVIII в. Основната продукция на търговците били кожа, вълна, восък, пчелен мед. 

 
 

Село Боженците е обявено за архитектурно-исторически резерват през 1964 г. По тази причина в него е запазена архитектурата от Възраждането, като съществува забрана за изграждането на сгради, които не са в запазения стил на селото. Тъй като заселниците по време на османското владичество са били заможни и влиятелни хора, голяма част от къщите са на два етажа.  Силно впечатление прави трикорабната базилика „Пророк Илия“, където могат да се забележат куполи, скрити под скосения таван, масивни каменни стени и типичните боженски сводове.

 

Непосредствено до единия край на селото има запазен римски път в посока Габрово, а точно от другата страна започва горска пътека към Трявна.


снимки и информация: google.bg

Вижте още

0 коментара

Flickr Images

$(document).ready(function(){ $(".widget h2").wrapInner(""); });