Swift

15 от най-известните фестивали в света

Думата фестивал идва от латинския, където festum означава празник.Фестивалите са вид празници, които се свързват с определени събития и повечето от тях се честват ежегодно.При тези празници важни са традицииите, които определят подбора на мястото, конструкциите, украсата на сградите, атмосферата и така нататък.

Оказва се, че по света има хиляди фестивали, които биха били интересни за всеки.Всяка страна има свои празници и традиции и е сътворила ефектени и уникалени начини да ги представи веднъж годишно на даден фестивал.Тук сме избрали тези, които ни изглеждат най-атрактивни и интерсни, като сме добавили малко информация за всеки от тях.


1.Карнавалът в Рио де Жанейро



Това е може би най-известният карнавал в света.Едва ли има човек, който не е чувал за него, за танците по улиците на Рио и шарените костюми.За хората там карнавала се е превърнал в начин на живот.А за подробности можете да прочетете Карнавалът в Рио де Жанейро 

2.Китайската Нова година

 


Най-големият празник, с дракони, фойерверки, символично облекло, цветя, фенери, в Китай това е най-важния и значим ден от годината.Известен още като Празника на пролетта, Китайската Нова година започва през новогодишната нощ на последния ден за годината от китайския календар и продължава чак до 15 ден на първия месец от новата година.Това прави този фестивал най-дългият в Китай.

 3. Burning Man/ Горящи мъже



Burning Man е ежегодно събитие, което се организира в пустинята Black Rock в щата Невада.Там повече от 48 хил. души се събират да творят изкуство и по този начин да изразят себе си.Името на фестивала идва от изгарянето на голяма дървена статуя, което се състои винаги в събота вечер. 

4.Ледения фестивал в Харбин, Китай

 

 

Това е фестивал, който представя най-изисканите снежни и ледени скулптури в Света.Всяка година хора на изкуството правят фигури от лед и сняг и ги осветяват с най-различни светлини. 

 5.Фестивал на Белите нощи


 

 

Това е фестивал, който се организира ежегодно по време на белите нощи в Санкт Петербург в Русия.Тя се състои от серия от класически балет, оперни и музикални събития и включва изпълнения както на руски танцьори, певци, музиканти и актьори, така и на известни международни звезди-гости. Празникът The Scarlet Sails е кулминацията на фестивала, с присъствие на около 1 милион души, повечето от които студенти от хиляди училища и колежи, както местни, така и международни.


6.Денят на мъртвите/ Dia de los muertos - Мексико





Празник, който се празнува както в Мексико, така и в много други държави и култури.Празникът се състои в това да се събират семейство и приятели за да се молят за приятели и членове на семейството, които са починали. Традициите, свързани с празника включват изграждане на олтари, наречени ofrendas, в чест на починалите.Изработват захарни черепи, взимат невен, както и любимите храни и напитки на починалия като ги оставят на гроба като подаръци.


7.Фестивалът Сан Фермин - Испания




Част от този фестивал е прочутото бягане с бикове по улиците на Памплона.Практика, която включва тичане пред малка група от бикове, които се пускат по предварително очертано и заградено трасе по улиците на града.Има 4 сигнала в бягането - първият е в 8ч. сутринта и известява зрителите, че вратата на биковете е отворена,вторият сигнал известява, че биковете са пуснати, а третият и четвъртият отбелязват края на бягането.Всеки зрител може да се включи в надпреварата с бикове.Трябва да се отбележи, че всяка година има около 200 ранени, но не сериозно, тъй като повечето контузии се дължат на падане.

8.Фестивалът Холи - Индия




Холи е пролетен фестивал, известен също като Фестивал на цветовете. Това е древен индуски религиозен фестивал, който започва с Holika огън в нощта преди Холи, където хората се събират, пеят и танцуват. На следващата сутрин се провежда свободен за всички карнавал на цветовете, където всеки участва в игра.В нея малки и големи се замерват с цветове от сух прах и оцветена вода, с помоща на водни пистолети и цветни пълни с вода балони.Групи хора носят барабани и музикални инструменти, ходят от едно място на друго, пеят и танцуват. 

9.Карнавалът във Венеция 




 Този карнавал датира от преди 900 години.Идеята е била, че за един малък период от годината е нямало граници и всеки е можел да направи нещо, което е желал тайно през цялата година, благодарение на прикритието на маските.По време на карнавала, Венеция оживява с маскирани венецианци и туристи. Групи, жонгльори и изпълнителите са навсякъде и каналите са пълни с цветни лодки. Нощите също са пълни с партита и музика, а усещане е като че приказките оживяват!

10.Фестивалът на фенерите в Тайван 





Това е фестивал в областта Пингкси в Тайван, по време на който небето е осветено от хиляди фенери.Той първоначално е бил честван с цел да се предпази от зло и болестите градът.Фенерите са пускани в небето за да известят другите, че градът е чист и безопасен.Хората украсяват фенерите си с имена и снимки, след което ги пускат в нощното небе.

11.Ла Томатина - Испания



Веселие, танци и много домати - това е един фестивалът Ла Томатина в Испания. Участниците хвърлят домати един по друг и се пускат по пързалки от доматен сок. Било то с доматени боеве или огромните водни душовете, Ла Томатина е едно събитие, което ще ви накара да танцува и да се забавлявате.

12.Октоберфест 



Октоберфест е най-големият фестивал на бирата в света, провеждащ се всяка година в Мюнхен, Бавария, Германия. Това е 16-дневен фестивал, от края на септември до първия уикенд през октомври, с повече от 6 милиона души от цял свят присъстващи на събитието всяка година. Става въпрос за бира, бира и само бира.Представете си как сте заобиколени от тези традиционни огромни чаши бира и ви обслужват красиви и атрактивни сервитьорки.

13.Международен балонен фестивал в Албакърки/The Albuquerque International Balloon Fiesta




The Albuquerque International Balloon Fiesta е ежегоден фестивал на балони с горещ въздух, който се провежда в Албакърки, Ню Мексико, САЩ  началото на октомври. Събитието се провежда в рамките на девет дни и участват около 750 балони. Това е най-големият фестивал на балони с горещ въздух в света.


14.Битката на портокалите/The Battle of the Oranges



Битката на портокалите е фестивал, който включва традиция на замеряне с портокали между организирани групи. Това е най-големият бой с храна в Италия.  

15.Гей парада в Амстердам/Amsterdam Pride



Amsterdam Pride е гей-фестивал, провеждан всяка година в центъра на Амстердам през първата събота и неделя на месец август. Фестивалът привлича няколкостотин хиляди посетители всяка година и по този начин е едно от най-големите събития в Холандия. Пикът на фестивала е парад на лодки по каналите на града.

Вижте още

0 коментара

Flickr Images

$(document).ready(function(){ $(".widget h2").wrapInner(""); });