Swift

Дестинации: Стобските пирамиди


Уикендът вече е тук, а ние ви предлагаме нова дестинация, която  бихте искали да посетите.Ще ви представим Стобските пирамиди, които се намират в село Стоб(пътят към Рилския манастир), в югозападния дял на Рила планина.

Самите пирамиди имат дебелина 30-40 м, а средната им височина е 7-10 м, като на места достигат до 12 м. Някои от пирамидите са остри и игловидни, други са с форма на конус и завършват с „каменна” шапка, която достига размери до 120/80см.Погледнати отдалеч тези пирамиди наподобяват огромни гъби. Основите им са широки и при повечето са слети помежду си. 

снимка от waseva.wordpress.com

По южния склон има най-много пирамиди. Те са обагрени в светложълтата,тъмнокафявата и червената гама. Разделени са на групи, като всяка има различно име – Кулите, Чуките, Самодивски комини, Зъберите, Братята, Сватовете и др.


До Стобските пирамиди се стига чрез изградена екопътека, от която можете да наблюдавате красивите форми в посока от горе на долу, а също така има и подържан коларски път, който можете да използвате ако искате да разгледате пирамидите от долу на горе.

Според нас Стобските пирамиди са най-красиви и живописни на залез слънце.А от най-високата им част се разкрива прекрасна гледка към цялото Рилско корито, реката и снежните планински върхове.Забележителността е обозначена с табели, а в село Стоб можете да намерите туристическия център, който предлага водач и брошури на различни езици.

Легенда за Стобските пирамиди:

Преди много години, на мястото на пирамидите се простирала голяма равнина. Когато имало сватба или друго събитие хората от селото се стичали на мегдана и се веселели. В селото имало двама влюбени млади хора. Майката на момичето не била съгласна дъщеря ѝ да се омъжи за своя любим, но въпреки всичко момичето и момчето решили да вдигнат сватба. В момента, в който майката разбрала, отишла в равнината, забила надъбоко един голям кръст и проклела дъщеря си, когато целуне свекъра си всички гости на сватбата да се превърнат в камъни. Денят на сватбата дошъл. Всички били много щастливи, само майката си останала в къщи и се молела горещо клетвата ѝ да застигне дъщеря ѝ. Когато хорото се извило чак до равнината и дошъл моментът булката да целуне свекъра си, в този момент всички сватбари се превърнали в камъни. От този ден в село Стоб се издигат приказни пирамиди напомнящи за една незабравима история.

Вижте още

0 коментара

Flickr Images

$(document).ready(function(){ $(".widget h2").wrapInner(""); });