Swift

Любопитно: Интересни факти за кафето

 
Има различни версии за произхода на думата кафе. Според една от тях кафе произлиза от италианската дума caffé, която идва от турската дума kahve, която пък произлиза от арабското qahwa, съкратено от qahhwat al-bun, което пък значи вино от семе. Друга версия е, че думата кафе произхожда арабската дума qahwa, която идва от наименованието на етиопската област Кафа. 


1.Кафето е най-популярната напитка в света;

2.Кафето е втората най-ценна стока в света след петрола.

3.Легендата гласи, че кафето било открито през IX век от етиопски пастир на кози. Той забелязал кафето случайно, след като му направило впечатление как стадото му „полудявало“ от зърната.

 
4.Около 3/4 от кафето в света е Арабика;

5.Трите най-големи страни производителки на кафе са Бразилия, Виетнам и Колумбия;

6.Средно на ден човек пие по 3,41 чаши кафе;   


7.След памука и тютюна, кафето е най-пръсканата култура. Едва 1/6 от световния добив на кафе е органичен. Три-четвърти от производителите на кафе в света, пръскат растението с някои от най-опасните химикали, въпреки че част от тях са забранени, тъй като са токсични.

8.Един килограм кафе се състои от 4000 ръчно подбрани зърна. Сто кафеени зърна се равняват на една чаша кафе. От едно кафеено дърво се добива един килограм печено кафе.

9.Кафето се съхранява в херметически затворен контейнер на хладно, сухо и тъмно място. Четири са факторите, които се отразяват неблагоприятно на вкуса му - въздух, влага, топлина и светлина;

10.Чаша кафе сутрин значително увеличава притока на кръв към мозъка и мускулите, на което се дължи тонизиращият ефект на напитката.
 




11.Консумацията на кафе в разумни количества намалява вероятността от появата на Алцхаймер с около 60-65%;

12.При хората, които редовно пият кафе, много по-рядко се проявяват симптоми на астма.

13.Изследвания показват, че кафето има най-добро въздействие върху тялото ако се консумира между 9.30 ч. и 11.30 ч. сутринта.

14.Кафените зърна всъщност не са зърна, а костилки на плодове.

15.Разтворимото кафе е било измислено през 1910 г. от човек на име Джорд Вашингтон
 

16.През 1600 година френски лекар предложил на своите пациенти кафе с мляко. Това послужило за вдъхновение на другите хора и оттогава черната напитка започнала да се пие и с мляко.


17.Ободряващото действие на кафето намалява при смесването му с мляко. Белтъчините на млякото се свързват с кофеина и по този начин забавят и намаляват усвояването му.
 
18.Първата уеб камера е изработена в Университета в Кеймбридж, за да знаят хората дали каната за кафе е пълна или не. 

19.Най- скъпото кафе в света се нарича Kopi Luwak. Kopi е индонезийската дума за кафе, а Luwak- местното име на Paradoxurus hermaphroditus( Asian Palm Civet).Това животинче е нощен бозайник, наподобяващ котка, което живее по дърветата и се храни с насекоми, гризачи и плодове. Животинчето изяжда червените плодове на кафето, като семената преминават през храносмилателния му тракт и се изхвърлят навън с изпражненията. След това семената се измиват и се изпичат леко, за да се избегне разрушаването на ароматните вещества, които се получават при процеса.

20.Има по-малко кофеин в тъмно изпечното кафе, отколкото в средно изпечното. Това е така, защото колкото повече се пече кафето, толкова повече кофеин се разрушава.

21.Когато започнат да изстиват след печенето, семената на кафето отделят около 700 ароматни химически молекули.

22.Кафето съдържа повече актиоксиданти от зеления чай. Зелените семена на кафето съдържат около 1000 антиоксиданти, а печените- около 300 повече. Печенето води до образуването на някои нови вещества, някои от които са уникални за кафето.

Вижте още

0 коментара

Flickr Images

$(document).ready(function(){ $(".widget h2").wrapInner(""); });