Swift

Как да запазим хранителните продукти свежи без хладилник?




Попадали сме в ситуации, когато искаме да съхраним хранителните продукти свежи, но не разполагаме с хладилник.Такива са случаите, когато отидем на пикник сред природата, или пък когато хладилникът ни е препълнен.Ето няколко трикчета за съхранение на различните видове продукти:


Масло

Маслото се натъпква добре в чист стъклен буркан и отгоре се залива с подсолена ледено студена  вода, която трябва да се сменя ежедневно.

Млечните продукти 

Те се съхраняват в малки съдове, които се поставят в голяма тенджера или тава с вода. Продуктите се покриват с кърпа, чиито краища се спускат във водата.
Водата се изпарява и така поддържа ниска температурата на млечните продукти, като предотвратява тяхното разваляне.

Морски дарове

За да съхраните дълго време прясна риба, трябва първо добре да я почистите и да отстраните хрилете й. След това я подсушете много добре, натъпкайте корема й със сол и го запълнете със салфетки.
Всяка риба се завива с чиста и суха хартия. Ако пък искате да съхранявате без хладилник пресни раци, трябва да ги сварите, да ги сложите в стъклени буркани и да ги залеете със студена солена вода.

Зеленчуци

Зеленчуците се развалят от излишък на влага. Затова е най-добре преди съхраняването им да не ги миете и да ги увиете добре в хартия. Така те няма да увяхнат.

Месо

Месото е един от най-бързо развалящите се продукти.Когато трябва да съхранявате без хладилник месо, предотвратете достъпа на въздух към продукта. Можете да го залеете с високомаслено мляко.След около час каймакът на млякото ще обвие като със защитна мрежа месото от всички страни, като няма да пропуска нахлуването на въздух. Млечната киселина от своя страна ще забави развитието на бактериите.
Можете да херметизирате месото и по друг начин: попарете го с вряла вода и повърхността му ще побелее, тъй като ще се свари най-горния слой на белтъчините в него.
Можете също така просто да го намажете обилно с олио. През лятото трябва да предпазвате месото от мухи затова натъркайте го хубаво с черен пипер и настърган хрян, завийте го в плат, напоен със сока от кисели краставички.

Яйца

Яйцата се запазват, като ги пуснете за пет секунди във вряща вода. Така под черупката се образува слой сварен белтък, който предпазва от разваляне. Неизползваните жълтъци съхранявайте в стъклен буркан или чаша, пълни със студена вода.

credit: gotvach.bg

Вижте още

0 коментара

Flickr Images

$(document).ready(function(){ $(".widget h2").wrapInner(""); });