Swift

Дестинации: Златолист

Здравейте,драги читатели!

Не знам колко от вас са запознати с красотите и невероятните места в нашата малка държава,но Ние сме решили всяка седмица да ви запознаваме с един интересен обект от България.

Днес ще ви запозная с едно мистично,но също така и прекрасно място,а именно село Златолист ,което се свързва с пророчицата Преподобна Стойна.Селцето е с население 9 души,които на драго сърце биха ви разказвали истории свързани с пророчицата или за самото село.Можете да посетите църквата " Св.Георги " или да разгледате порутените старинни къщи и да се насладите на природата.

 



В самата църква може да разгледате забележителни икони,на някои от които могат да бъдат видяни светец с глава на кон или пък дявол впрегнал човек в каруца. Вътре в църквата, под купола,  има плоча изобразяваща двуглав орел,за която се носи легенда, че който застане  над нея ще сбъдне всичките си желания.Но за съжаление, това не е оригиналната плоча ,защото е открадната,а на нейно място е поставен  копие.На втория етаж може да се влезе в килийната стая  на Преподобна Стойна и да разгледате мястото, което е обитавала приживе.Днес, много от посетителите остават в стаята техни снимки и вещи,собствени или на познати, за здраве .
В двора на църквата може да видите едно от най-старите дървета в България.Явора, за когото се твърди че е на над 1300 години.Също така на двора е и гробът на пророчицата,където вярващите и отдават почит.

 







 



Вижте още

0 коментара

Flickr Images

$(document).ready(function(){ $(".widget h2").wrapInner(""); });