Swift

Дестинации: Дворецът Врана

Здравейте,днес съм в добро настроение и съм твърдо решен да ви запозная с един царски дворец.Да,точно така, той се намира в България, нарича се Врана и е бил дом на Княз Фердинанд първи.
 


Преди Освобождението  на мястото на двореца се е намирал чифликът на Осман паша - турският оправител на София.През 1979 съратникът на Васил Левски хаджи Боне Петров го наема от наследниците на Осман паша,а в последсвтие го откупва за 500 лири.След това поради финансови проблеми го ипотекира в БНБ и е обявен на публучен търг.Търгът бива спечелен от придворния аптекар на Княз Фердинанд първи,а в последствие княза го купува за 56 000 златни лева. Името "Врана" или както са му викали по онова време "Враня", го наименува самият княз.Тъй като той бил страстен орнитолог, решава да кръсти двореца с името на първата птица,която кацне на покрива.Типично за Софийското поле палата е накацан от цяло ято врани.

Дворцовия комплекс е двуетажен,състоящ се от две сгради с топла връзка помежду си.Има огромен парк,чиято площ е приблизително 950 декара и 1000 декара стопанство.Първата сграда е построена през 1904 и е предназначена като ловна хижа,проектирана е от австрийския архитект Вулф. Новия  дворец или втората сграда, е изградена между 1909-1912г. с лични средства на Фердинанд и заем от Руския имеператор Николай втори.

В самият дворец може да забележите позлатена дъбова ламперия,таван от дърворезба,керамични изделия "Делфтваре" и  стар асансьор „Шиндлер“, а също така и Карелската столова (маса,столове и ламперия), подарък лично от Руския император Николай втори.

В парка има невероятна флора.Има над  400 вида растения  и е обявен за национален паметник на културата. Всяка събота и неделя от 10 до 16 ч. двореца е отворен за посетители.

Вижте още

0 коментара

Flickr Images

$(document).ready(function(){ $(".widget h2").wrapInner(""); });