Swift

Храни, които подсилват имунната система

Зимата е сезонът, през който най-често боледуваме и се сблъскваме с неудобствата на всякакви настинки и грипове.За да избегнем този неприятен момент трябва да се грижим за организма си и най-вече за имунната система. Тя  трябва да е достатъчно силна, за да се справи с всички бактерии и вируси около вас. Консумацията на храни, богати на определени вещества е един добър начин вие и семейството ви да останете здрави.





Месо
Цинкът e  минерал, който се съдържа в изобилие в различните месни продукти като телешки черен дроб, телешкото и агнешко месо.Той действа с протеините в месото за подсилване на имунната система. Факт е, че определени видове клетки, включително и белите кръвни телца, не могат да функционират без цинк. Протеини може да намерите и  да си набавите и от пилешкото месо, рибата, яйцата. Ако сте вегетарианец, може да си набавяте цинк от пълнозърнести храни.



Риба и морски дарове
За силна имунна система е добре да консумирате поне два пъти седмично риба, съветват специалистите. Подходящи са сардината, сьомгата, херингата и скумрията. Омега-3 мастните киселини са известни с положителния си ефект върху имунната система, а също така намаляват възпалителните процеси в организма. Те увеличават дейността на белите кръвни телца, наричани макрофаги, които поглъщат проблемните бактерии.



Чесън и лук
Консумацията на чесън има голяма полза за засилване на имунната защита на организма. Освен това, консумацията на чесън обикновено кара хората да стоят на разстояние от вас, а това е желателно, особено по време на грип.
Лукът също е всепризнат имуно-стимулатор.



Червено цвекло
То е мощен имуностимулант. Богато е на желязо и засилва образуването на антитела и бели кръвни телца.Червеното цвекло стимулира работата на червените кръвни клетки и подобрява снабдяването им с кислород. Доставя на организма манган, който е необходим за производството на интерферон (мощно антиканцирогенно вещество). Червеното цвекло има благоприятен ефект върху черния дроб и бъбреците.Също така има високо съдържание на фибри, което е много важно за сърцето и храносмилателната система.



Сладки  картофи  
Те са една от най-разпространените и най-здравословните храни в света.Те помагат в борбата с вредните ефекти от пасивното пушене, диабет, подсилват имунната система, предпазва от заболявания на черния дроб, Алцхаймер, Паркинсон, ракови и сърдечни заболявания.



Печурки  
Печурките са гъби, в които се намират полезни вещества, като селен и антиоксиданти. Селенът е микролемент, който понижава риска от развитие на редица заболявания, включително и грип. Печурките съдържат и витамини от група В като рибофлавин и ниацин, които притежават укрепващи имунната система свойства.Резултатът от проведено клинично научно изследване показва, че консумацията на печурки има антивирусен, антибактериален и антиканцерогенен ефект.

Бадеми 
Шепа бадеми са достатъчни, за да подсилят имунната система в борбата й срещу страничните ефекти на стреса. На ден е препоръчително да се хапват около 40 грама. Това количество осигурява половината от дневните нужди на организма от витамин Е. Витамин Е категорично се смята за силно ефикасен антиоксидант и укрепващо имунитета средство.
Кисело мляко 
Киселото мляко задвижва производството на вещество, наречено гама-интерферон, което помага за спирането репродукцията на вируси.
Дехидратацията също може да е причина за отслабване на имунитета ви. Изпивайте по 8 чаши течности дневно, а ако вече сте изпуснали момента и сте наистина болни - удвоете количеството.


Цитросови плодове
Всички те са страхотен източник на витамин С - антиоксидантът, за който всеки знае, че е мощно средство в борбата с настинките и грипа. Той се съдържа също в зелето, доматите, чушките, лютите чушки и броколите.Трябва да имаме предвид обаче, че когато тези плодове и зеленчуци са купени от магазина, е възможно да съдържат в себе си всякакви вредни химикали.

Вижте още

0 коментара

Flickr Images

$(document).ready(function(){ $(".widget h2").wrapInner(""); });