Swift

6 правила за поведение в изисканите ресторанти



Всеки посещава скъп ресторант поне веднъж в живота. За да бъдете удоволетворени от случая, трябва да се чувствате уверени, дори и това да не е от обичайния тип места, които посещавате. Това е възможно ако следвате някои прости правила.


1. Вземете предвид спецификата на заведението, а не вашите предпочитания
 Разбира се, ако отидете в ресторант с морски дарове, и си поръчате месо, може да е разочароващо и дори обидно за околните. Или, обратно, в ресторант известен със своите пържоли да изразявате вегитарианските си възгледи, възмущавайки се защо около това място има толкова много истерия. Поръчайте това, с което ресторанта е известен и не се страхувайте да слушат препоръките на главния готвач - в ресторантите на високо ниво това е като правило, не го правят за търговията, и е наистина ценна информация, която ще ви помогне да получите максимална полза.

2. Облечете се подходящо

Дори някои от вас да не са съгласни, облеклото е много важна част от впечатлението, което оставяме у хората. Не е възпитано да отидете в скъп ресторант със спортна рокля, с която попринцип се разхождате в парка, например. Разбира се, няма да бъде нормално да отидете на вечеря с дълга рокля с воал и диаманти, които са по-подходящи за сватба или червения килим. Риза с панталон или семпла рокля с дължина около коляното винаги са добра идея.

3. Не се притеснявайте да задавате въпроси

Мислите, че ще изглеждате глупаво, ако попитате за региона на виното или съставките на ястията? Ни най-малко. Разгъдаването на менюто, особено в гурме ресторанти, не винаги е лесна задача. Много често, опитвайки се да покажете познания в сферата на храненето, можете да станете за смях в такъв тип ресторант, затова по-добре задавайте въпроси за това, което не ви е познато. Друг важен момент е да информирате сервитьора ако имате алергии към някои продукти, за да може той да ви насочи по-добре към ястията подходящи за вас.



4. Как правилно да дегустираме вино?

Един от най-притеснителните моменти за хора, които не ходят често в изискани ресторанти е дегустацията на виното. Отпуснете се, вземете чащата, вдишайте аромата и отпийте. Не е необходимо да сте вглъбени в този процес, можете паралелно да водите разговор със събеседниците си. За одобрение е достатъчно просто да кимнете, когато отпиете.
Тънък момент е ако всъщност виното не ви хареса. Причините, за които ще ви сменят бутилката без да задават въпроси са когато виното има дъх на корк или плесен. Във всички останали случаи това, дали ще ви сменят бутилката зависи от политиката на заведението. За да не се стига до там, доверете се на съвета на сервитьора или сомелиера. 




5.Дръжте чашата правилно!

Едно много важно правило е това, че чашата със столче се държи за столчето.

6.Не се притеснявайте да питате за цената, но винаги оставяйте бакшиш

Поинтересувайте се от цената на дадена оферта, за да решите дали да я приемете. Това не е срамно. Например, сервитьорът ви предлага специалитетът на заведението - логично е да попитате колко струва. Срам но е да не оставите бакшиш, когато обслужването е било добро. Предполага се, че щом сте дошли в скъп ресторант, сте готови да харчите пари. Ако сте с група приятели е добре всеки да остави закръглена до по-горната стойност на своята сметка сума, вместо да броите и да разделяте парите до последната стотинка.



Вижте още

0 коментара

Flickr Images

$(document).ready(function(){ $(".widget h2").wrapInner(""); });