Swift

Модерно: Всичко за дънките



Tова е може би една от най-носените дрехи, която ще намерите във всеки гардероб, без значение дали мъжки или женски. Дреха, която подчертава нашите форми и участва в аутфита ни всеки сезон: дънковите панталони. Как са създадени, как да ги изберем, къде да ги намерим и как да ги носим? Тук ще научите всичко!

Как са възникнали дънките? 
Историята на дънковия плат се заражда още през 16ти век в Генуа, Северна Италия.  Там първоначално платът се изработва за направата на корабни платна и дрехи на екипажа. С годините дънковия плат започва да се изнася за Англия, където местните започват да го наричат JEAN ( от Генуа - Gênes ). По-късно, през 19ти век, известният Леви Щраус рециклира корабните платна, смесица от вълна и лен и започва да прави панталони и гащеризони. Това вдъхновява нов метод на изработка в Южна Франция  « la technique du serge de Nîmes » (DENIM ^^). Така се ражда синият дънков плат, който познаваме днес. Здрав и устойчив на всякакви метерологични условия, този плат е идеален за работниците и служителите, които започват да го носят масово. През 1873 г. Джейкъб Дейвис и Levi Strauss добавят елемент по шевовете с медни копчета. През 1926 г. се появява друга категория деним, Лий създава версия с ципове, но през 1936 г. идва ред на друга революция: изработването на дънки за жени!
По време на Втората световна война жените, работещи в заводите, започват да носят известните дънки, дотогава запазени за мъжете. През 50-те модата поема нов обрат: Джеймс Дийн носи дънки в уестърни, които го превръщат във фурор. По-късно стилът подкрепят и Генсбур, Джейн Бъркин и Бардо.Използват се в изкуството от Анди Уорхол и Питър Блейк, аранжират се с цветя и други елементи от хипитата, дънките започва да се носят и с ниска талия от хомосексуалната общност, провиснали от хип-хоп феновете в САЩ, неразделна част от стила на Bob Marley, също започват да се носят скъсани в гръндж стил. Дънките продължават да се изменят и до днес, предлагайки ни нови и нови разновидности.

Къде да носим дънки?
Освен ако не е в сила Регламент (ретроградна визия на работния свят, която за съжаление все още съществува и днес), свързан със забраната за носенето на дънки в офиса, можете да носите джинси навсякъде. Защо? Тъй като има толкова много форми и цветове, те се адаптират към всяка ситуация и всяка визия - от най-шик до класическа.

Какви видове дънки има?
- Skinny/ Slim - прилепнали по крака дънки;
- Прави дънки;
- Чарлстони - разширяват се от коляното или глезена надолу;
- Boyfriend дънки - мъжки дънки;
-Дънки тип провиснали;
- Дънки с ниска талия;
- Дънки с висока талия;

Висока или ниска талия?
Ако имате малко коремче или паласки, най-добре е нормална или висока талия, която ще прикрие несъвършенствата. В противен случай, изборът е в зависимост от вашите предпочитания и личен комфорт.

Какво означават размерите и дължините?
Най-често размерите на дънки са отбелязани чрез размерните единици в САЩ, така че често ще намерите буквите W и L на етикетите. Първият W е с размерите на талията. Буквата L обозначава дължината на крачола. Не забравяйте да съобразите номерацията спрямо различните стандарти в различните държави.


Как да ги изберем?
Имате идеална фигура и се чудите как да изберете кой чифт да купите? Ето някои подробности,  за които да бъдете внимателни:
- Дънките трябва да са прилепнати. Освен ако не сте избрали опция boyfriend дънки, чифта трябва да залепне за талията и бедрата. Това е много странно като съвет, но за разлика от други материали, тук изберете леко стегнати, без да прекалите разбира се.
- Мястото на джобовете е много стратегическо за дупето! Идеалът: високи, центрирани на дупето и леко раздалечени един от друг.
- Внимавайте с прекалено изтърканите или жълтеникави, с "мустаците" в областта на слабините, с протрити и скъсани на коляното, които всъщност не застават както трябва.
  
Какъв подгъв да направим?
Лично аз обичам, когато си купувам дънки без подгъв, да ги нося без подгъв. И все пак понякога експериментирам и подгъвам дънките си над глезена, винаги навън. Когато материята е твърда тя се коригира лесно чрез подгъв, а самият той е въпрос на лично предпочитание.

Как да се перът?
Ако можем да разчитаме на етикетите, "истинските" дънки издържат дори пране при 90 градуса.Внимавайте с тъмните цветове, които могат да пускат при първите няколко пранета.

Могат ли да се комбинират с друг деним?

Естествено - с дънкова риза или яке
!


 

Вижте още

0 коментара

Flickr Images

$(document).ready(function(){ $(".widget h2").wrapInner(""); });