Swift

Дестинации: Римските терми в Кюстендил

Преди месец ни се наложи да посетим Кюстендил през уикенда.Въпреки, че времето ни беше ограничено, успяхме да се разходим по центъра и да разгледаме по-подробно Римските терми и градската баня, наричана още „Чифте баня”.


Пауталийските терми са един от най-забележителните паметници от римската епоха в българските земи. Те се нареждат на второ място по големина след тези в Одесос (дн. Варна).


Сградата е била изградена през II век и е част от голям комплекс - асклепион. Проучени са шест помещения на площ от 1000кв. м, разполагащи с отоплителна система хипокауст. Неговата конструкция представлява аркадо-сводова система от коридори и е единствената известна досега в България. Състои се от успоредни редици от арки, съединени помежду си с полуцилиндрични сводове, изградени от тухли и е една от най-усъвършенстваните и солидни носещи конструкции.




Подът и стените на залите са били облицовани с мраморни плочи. Разкритите помещения са снабдени с отоплителна инсталация, разположена под подовата настилка на приземния етаж, а за отопление на стените са използвани малки глинени тръбички. Освен за хигиенни нужди и за лечение, термите са използвани и като място за срещи, разговори, спортни занимания и др.
Термите в Кюстендил са паметник на културата от национално значение.

Комплексът Римски терми е разположен от двете страни на пътното платно и са направени така, че да се разглеждат от височина.По този начин туристите могат да добият по-ясна представа за самото устройство на термите.Има много тунели, арки, сводове, които без гид, който да ни обяснява, трудно бихме разбрали.


Точно до Римските терми се намира и градската баня „Чифте баня”.




Тя е построена върху основите на късносредновековна турска баня. Първоначалната турска баня е построена през 1489 г. от Сюлейман паша върху основите на Пауталийския асклепион. Сградата е на два етажа и се състои от две отделения - мъжко и женско, всяко от които има по три басейна. „Чифте баня” се захранва с топла минерална вода. Банята се използва и днес, и е предназначена и за балнеология. Около нея е устроен паркът "Банска градина" с декоративни дървета и цветни лехи.Докато бяхме там разбрахме, че се обмисля да се осъществи един голям проект, който ще превърне Чифте баня в модерен спа център, като ще се запази архитектурата на сградата.Това би било наистина невероятно и много иновативно, със сигурност ще привлече много туристи, които искат да се възползват от минералната вода в града.



Вижте още

0 коментара

Flickr Images

$(document).ready(function(){ $(".widget h2").wrapInner(""); });