Swift

Дестинации: Боянската църква " Св. Николай и св. Панталеймон "

Здравейте драги читатели на нашия блог.Днес ще ви запознаем с една емблематична църква, намираща се в Софииския квартал Бояна, в подножието на Витоша, а именно Боянската църква " Св. Николай и св. Панталеймон" .


Боянската църква  е построена края на Х началото на ХI век.Църквата е разширена с пристроената през XIII основна част по време на Второто българско царство. Храмът е двуетажен отнася се към типа двуетажни църкви-гробници с долен етаж, предназначен за крипта (гробница) и горен за семеен параклис.Характерна е фасадната украса където освен пластиката на слепите засводените ниши и арките при отворите тук е приложен така наречения „живописен стил“ – смесена зидария от бял камък и червени тухли съчетана с керамо-пластична декорация от вградени цветни глазирани „чашки“ характерна за Търновските,  Несебърските  и Охридските български храмове. От изградените по поръка на севастократора в София църкви са запазени още две – Света Петка стара  и параклиса Свети Николай

Църквата е известна със стенописите, който може да се видят там .Стенописите са български царе и царици,светци и Исус Христос и Божията майка.



Боянската църква е един от културните симвони на България.През 1979 е включена в Списъка на Световното културно и природно  наследство на ЮНЕСКО и е сред Стоте национални туристически обека на България.

Вижте още

0 коментара

Flickr Images

$(document).ready(function(){ $(".widget h2").wrapInner(""); });