Swift

Полезно: Разберете какъв тип е вашата кожа



Типът кожа се определя основно от генетичната предразположеност. Голямо влияние оказват и много фактори като географски регион, начин на хранене, ниво на обмяната на веществата, стресовите ситуации, използване козметични средства и др. Състоянието на кожата може да зависи също и от хормонални нарушения, временни или хронични болестни състояния, резки климатични промени, и разбира се от възрастта. Доказано е, че с напредването на годините всеки тип кожа търпи промени - основно склонност към изсушаване.


Различните типове кожа имат различни особености, което определя и различна необходимост от ежедневни грижи,също и голямо разнообразие от лечебни средства. Ако не знаете кожата на вашето лице от кой тип е, от следващите редове можете да се ориентирате.

 1.Суха кожа

Мастните жлези не произвеждат достатъчно секрет, епидермисът е слабо защитен от външна агресия и не се овлажнява добре.
Кожата е нееластична и има тенденция към съсухряне. Порите са свити, епидермисът изглежда набръчкан. По него често се явяват лишеи и мрежички от разширени капиляри, особено около носа. Мимическите бръчки се образуват рано, гънките се вдълбават преждевременно, има усещане за постоянно разтегляне.
Ако смятате, че имате такава кожа, трябва да пазите, омекотявате, подхранвате и овлажнявате повърхностния й слой, тъй като тя не се справя сама и рискува да остарее преждевременно.

2.Мазна кожа

Тази кожа е комплексна и никога не е изцяло мазна. Дължи се на усилената дейност на мастните жлези - те отделят голямо количество кожна мас, което й придава блестящ вид. Местата със засилена секреция са обикновено челото, носа и брадичката. Най-често мазната кожа се среща при юноши и девойки, предимно брюнети. Тя няма нужда от много видове козметика, а само от най-наложителното.
Ако кожата ви отделя много секрет от мастните жлези (себореен тип кожа) или пък е третирана с неподходяща козметика, често пъти повърхността й е изсушена. Това се забелязва след разгримиране, ако усещате теглене по кожата на лицето и ако забележите тънки бръчици в най-мазните участъци. Изсушаването в такъв случай не е проблем, стига да започнете борба срещу него още щом го констатирате.
Неподходящото третиране или изострената чувствителност пречат на този вид кожа да се предпазва сама от външната агресия - от атмосферните промени, силното слънце, неудобствата на зимата, отоплението в помещенията и замърсяването на средата.
Малките еритеми или дифузни зачервявания, които се появяват най-често на скулите, рискуват да преминат в купроза (трайни червени петна). Ако за кожата не се полагат достатъчно грижи, по повърхността й се появяват множество дребни дефекти, затова е много важно мазната кожа да се разпознава добре и да се знае какви грижи й трябват. Има два ясно различими вида мазна кожа - себорейна кожа с обилна секреция и себорейна кожа с черни точки (пори, запушени с бавно изтичаща кожна мазнина и наслоен отгоре прах и външни нечистотии). 

3.Смесена кожа


Тя има два вида участъци, ясно очертани и много различни.
Разширени са порите в средната част на лицето - на челото, по целия нос, на скулите и брадичката. Там често има черни точки и кожата лъщи. По страничните части - на слепоочията, бузите, челюстите - порите са малки или свити.
Малките пори са признак на нормална и здрава кожа. Свитите пори предизвикват неприятно усещане за разтегляне и сухота. Ако на пипане ви се струва и набръчкана, значи кожата ви в тези участъци е суха, липсва й вода.
Ако в описанието разпознавате вашата кожа, няма основания за безпокойство - кожата на повечето хора е такава. Грижите за нея трябва да се състоят в премахване на черните точки и в овлажняване на страничните части на лицето.

4.Нормална кожа


В наши дни това е рядко явление и трябва да се цени. Нормалната кожа е здрава и свежа, гладка, мека и с хубав тен. Порите й са малки, цветът е розов и чист, на вид е гъвкава и без външни дефекти.
Дори да имате нормална кожа, трябва да я поддържате. Тя е признак на отлично здраве, но ако то се влоши, ще си проличи преди всичко по кожата.





Вижте още

0 коментара

Flickr Images

$(document).ready(function(){ $(".widget h2").wrapInner(""); });