Swift

10 тайни за храненето, които знаят само французите




Всеки, който е посещавал Франция или се е срещал с французи със сигурност се е впечатлил от количеството шоколад, кроасани, сирене и вино, които тази нация изяжда. Въпреки това те успяват да изглеждат добре и много голямо влияние за това има тяхното отношение към храната. Ето 10 основни правила, които те следват:

1. Храната за тях е религиозен ритуал!

За французите храната е причина за удовлетворение и добър разговор, точно затова най-често ще ги видите по ресторантите да похапват с компания. Порциите им винаги са малки и включват добре подбрани изкушения.

2. Винаги избират качеството пред количеството.

Французите винаги избират качеството пред количеството и това е нещо, на което се учат още от малки. Винаги биха избрали добре подбрана торта вместо цяла порция сладолед или пък риба вместо пилешко с неизвестен произход. 

3.Не ядат бързо.

За тази нация храненето е като ритуал, от който трябва да се извлече максимална наслага. Затова едва ли ще ги видите да изяждат бързо порцията пред тях. Ястията винаги са придружени с паузи за разговори, така че всеки обяд или вечеря се превръща в празник на вкусове и комуникация.



4.Не се лишават от удоволствието са хапват калорична храна.

 Разбира се всички те знаят, че сиренето е наистина калорично, но вместо да се лишават напълно от това удоволствие, ядат само веднъж на ден. Същото важи и за сладкото и сладкишите. Проблемът с наднорменото тегло не е в това да не си позволяват да хапнете няколко кубчета шоколад на ден, а в способността да се въздържате да изядете целия шоколад.

5.Знаят как да балансират в храненето.

Никога няма да видите французин, който ще изяде 3 калорични храни за един ден. Основния навик в начина им на хранене е поддържането на правилното равновесие между храните.

6.Не искат храни, които съдържат твърде много захар или сол

Тайната на френската кухня е да се добавят подправки, но да се запази естествения вкус на храната. Именно затова, много малко от френските традиционни ястия съдържат огромни количества захар или сол.  

7.Никога не заменят закуската за вечеря

Разбира се, че е нормално да почувствате глад между обяда и вечерята но леката следобедна закуската не трябва да бъде тази, която по-късно ще ви накара да пропуснете вечерята. Тяхната закуска често се състои от кисело мляко без подсладители. Нека не ви учудва, че французите са най-големите потребители на кисело мляко в Европа.  

8.Масата винаги трябва да бъде внимателно сервирана

Много рядко можете да видите как се хранят на плота в кухнята или в движение. Французите се радват на хубаво подредена маса, ядат бавно и без да бързат. Бавното яденето е важно, защото така може да се усетят различни вкусове на храната. Бързото хранене от своя страна не ни позволява да се насладим на храната, а скоро отново сме гладни.  



9.Движението е начин на живот

Французите обожават да ходят, да тичат, да се разхождат из парковете и всичко това го правят, защото така се чувстват по-добре и по-красиви, а не защото днес са хапнали твърде много калории, които трябва да изразходват.

10. Никога не се наказват себе си за сладките изкушения

Нормално е тялото на моменти да има повишена желание за сладко или калорична храна, така че точно затова не трябва да се лишаваме от тях. Нито пък да се наказваме. Ако днес сте изяли повече шоколад от нормалното не означава, че следващите три дни не трябва да хапвате нищо сладко.Французите гледат на това като естествена потребност на организма, която е временна и не се повтаря всеки ден.
 

 

Вижте още

0 коментара

Flickr Images

$(document).ready(function(){ $(".widget h2").wrapInner(""); });