Swift

Шопската салата става на 60 години


Днес искам да ви занимая с интересни факти. Любимата на почти всички българи салата - шопската салата - става на 60 години през 2016г. Да си призная не познавам човек, който не харесва шопската салата, лично аз съм й голям почитател. Тя е символ на българската кухня и не случайно през 2014 чрез онлайн допитване до всички европейски държави, шопската салата стана "любимо национално ястие на европейците". 

Честно казано не се бях замисляла за историята на тази българска салата. Оказва се, че тя е измислена през 1956г от професионалните готвачи на най-елитните за онова време хотели на Балкантурист. За първи път се появава в менюто на ресторант "Черноморец" в  морския курорт "Дружба" (Св. Константин и Елена).

Първоначално шопската салата се сервира само в хотелите на Балкантурист, но постепенно нализа и в домашната кухня. Тя бързо става любима на българите, а самата и рецепта е изменяна много пъти. Оригиналната рецепта на най-българската салата включвала печени чушки, домати, краставици, кромид лук, магданоз, люта чушка, олио и оцет. Любимото ми сирене става част от приготвянето на салатата чак през 70-те години.

Винаги съм мислела, че емблематичната салата е измислена доста по-рано, но се оказва, че червените доматите не са заемали толкова главно място на трапезата на българите до средата на XX век. Преди това сънародниците ни консумирали главно обработени домати - доматен сок или пък зелени домати от туршия. Важно е да добавим също, че по традиция шопската салата се консумира с ракия.


 снимки: Google

Вижте още

0 коментара

Flickr Images

$(document).ready(function(){ $(".widget h2").wrapInner(""); });