Swift

Дестинации: пещерата "Дяволското гърло",Родопите

Привет, драги приятели,аз съм отново тук,готов да ви запознавам с нови и интересни места по нашата  мила родина България.Днес съм на вълна пещери и ще Ви представя Дяволското гърло,една от най-известните пещери у нас.



Намира се в Родопите,на приблизително 1,5км северно от Триградското ждрело, което е уникално и си заслужава да се види, и Триград(също много живописно място, което трябва да посетите).Пещерата е наречена Дяволското гърло,защото предишният вход и сегашен изход наподобяват формата на дяволска глава и оттам идва името й.

През далечната 1962 година е направен първият опит за проникване и изследване на пещерата от алпинистите Никола Корчев и Елена Пъдаревал, които са достигнали до голямата зала. 

Дяволското гърло е просторна пещера ,образувана  е благодарение на пропадането на земните  пластове.В  тази пещера се намира и най-големия подземен водопад на Балканския полуостров.''Бъчащата зала", където може да видите този невероятен водопад, се е получила благодарение на водата която пада от 42м височина,залата е дълга 110 метра и е широка 40метра,а на височина достига близо 35 метра.


Пещерата попада в  „100-те национални турситически обекта” и е дом на 4 вида прилепи,които са защитени от закона. Дължината на пещерата е 1 km, а маршрутът за туристи – 350 m. Температурата в пещерата е около +8 °C.Можете да посетите пещерата целогодишно, като тя е отворена от 08:00 до 16:00 или 17:00 часа в зависимост от сезона.






снимки: razhodka.bg; bulgarian-caves.com

Вижте още

0 коментара

Flickr Images

$(document).ready(function(){ $(".widget h2").wrapInner(""); });