Swift

Дестинации: Дворецът и Ботаническата градина в Балчик

Днес ще ви запозная с място, което посетих преди години, но то успя да запази в мен ярък спомен.Става дума за Балчик - Двореца на ромънската принцеса и Ботаническата градина.Дестинацията беше включена в едно семейно пътуване по северната част от нашето черноморие.

Ще ви запозная накратко с разположението на града.Той се намира в област Добрич, община Балчик, в близост до курорта Албена.Жителите на града наброяват около 12 000 души.Основната забележителност на града е Балчишкият дворец, който представлява комплекс вили изградени през 1924-1934 г. за лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбургска. Самият дворец се намира на територията на Ботаническа градина, простираща се на 194 декара, която е следващата важна забележителност.

Архитектурно-парковият комплекс “Дворецът” се намира на около 2 км югозападно от центъра на град Балчик, на 40 км североизточно от Варна и представлява комплекс вили и други постойки разположени при морския бряг.
През Междусъюзническата война Румъния нарушава подписания от нея  няколко месеца по-рано Петербургски протокол и напада в гръб Българияа 28 юни 1913 г. Добруджанската ромънска армия, възползвайки се от отсъствието на каквито и да е български войски срещу нея, окупира българските държавни територии до линията Тутракан-Балчик. Кралицата на Румъния – Мария Единбургска харесва много завладяната българската земя, мекия климат, топлата морска вода и живописните балчишки скали и решава да построи своя резиденция на това място.

Дворецът включва два основни елемента – сграден фонд и Ботаническа градина с парк. Част от парка е превърнат в научна ботаническа градина, която се стопанисва от СУ "Св. Климент Охридски". Всичките 46 сгради, 170 архитектурни, археологически и исторически паркови елементи и недвижими и движими паметници на културата са под управлението на Държавен културен институт "Културен център" Двореца".Най-важната природна даденост на Двореца е изобилната и кристалночиста вода на изворите "Бял кладенец" и "Чатал чешма".В архитектурата на двореца се преплитат старобългарски, готически, ориенталски и мавритански елементи. Други популярни забележителностите са "Божествената градина", градина "Английски двор", "Градината с кръстовидното водно огледало", "Гетсиманската градина", "Мостикът на двореца и гаражите за яхти", юзината и "Мостът на въздишките", "Алеята на виното","Алеята на вековете" "Висящите тераси", гробът на кралица Мария и други.Комплекс „Дворецът” е включен в Стоте национални туристически обекта.







Университетска ботаническа градина гр. Балчик е създадена през 1955 г. Днес голяма част от територията й притежава статут на Защитена местност по Закона на защитените територии. В границите на защитената местност специалисти и любители могат да наблюдават естествените екосистеми и да оценят богатото биоразнообразие на региона.

Ботаническата градина в гр. Балчик е специализирана в развитието на колекции от тропични и субтропични екзоти, както и други уникални растения. Известна е с колекцията си от едрозамерни кактуси и сукуленти, експонирани на открито през топлите месеци на площ от около 1 дка. През 2012 г. отвори врати Постоянна експозиция кактуси и сукуленти, и така любителите на тези бодливи екзоти могат да се насладят на цветовете и красотата им целогодишно. Атракция е и градината със зимоусточиви кактуси. Успешно интродуцираните в Ботаническата градината са екзотични видове като каучуково, бонбонено, книжно дърво, древно гинко, метасеквоя, едроцветна магнолия, лирово дърво и др. В парниците на градината зреят лимони с големина на хандбална топка, както и много други екзотични плодове като банани, папая и др. От 2005 г. Университетска Ботаническа градина отваря своята адаптирана градина, предназначена за посещение от хора с увреждания. Тя е официално открита по повод 50-годишния юбилей.







Комплекс „Двореца” и Ботаническата градина в Балчик са място, което задължително трябва да посетите на северното ни черноморие.Съчетанието на архитектурата на двореца с екзотичните видове на Ботаническата градина и красотата на нейните градини е наистина завладяващо.Като включим към всичко това невероятната гледка към морето няма как да не се възхитим за пореден път на красотите на България.

Вижте още

0 коментара

Flickr Images

$(document).ready(function(){ $(".widget h2").wrapInner(""); });