Swift

Дестинации: Белоградчишките скали

Привет отново,читатели!

Днес след като се събудих реших да драсна някой друг ред в рубриката ни „Дестинаци.Днес имам намерението да ви запозная с Белоградчишките скали.



Белоградчищките скали представляват скална фигури,високи до 200м,намират се близо до град Белоградчик,в Западния Предбалкан.Образуват  ивица с дължина 30 км., а широчината им достига до 3 км.Белоградчишките скали са съставени от 3 скални групи-Фалковска група,Централна група и Збеговска група.През 1949г. са обявени за природна забележителност и са част от 100-те национални туристически обекта.



Скалите се намират в близост до р.Дунав и се издигат над малкото градче Белоградчик, от там и името.Скалите са като стражи на града като се извисяват над него.Историята им започва преди 230млн г., когато в този район се натрупват песъчливо-мергелни скали.След това тези скали  се озовават на дъното на море и се натрупват с пясък, а милионите години наслагване на варовици и нагъването на земната кора  са изградили формите.Освен забалежителният феномен, стихиите  и други бури са спомогнали за издълбаването на над 100 пещери.Още от древни времена скалите са били използвани за отбранителна крепост на хората,които са живяли там.



Скалите, както вече споменах, са разпределени на 3 основни групи - Фалковска, Централна и Збеговска,като се има предвид ,че Централната е най-голяма.Общо взето всяка от скалите в отделните групи си има наименование,пределно от нейния облик и вид или друга отличаваща се характеристика.

 



Фолковската група включва :
- Момина скала (Наподобяваша формата на глава на момиче)



- Пчелен камък (Която е дом на диви пчели)



- Орлов камък



-Боров камък



Централната група се извисява над Белоградчик и в нея се включват:
- Мислен камък



- Конникът



-Мадоната



-Дервишът



- Метохът



-Кукувицата



Збеговска група включва:
- Близнаците



- Магаза



- Борич



Скалите са обвити с много история и легенди.Ето някои от тях.



-Скалата Кукувицата (Централна група) носи своето име заради звуците като кукувича песен, които издава, когато преминават през нея ветровете.



- На мястото на скалите навремето имало девически манастир. В него като монахиня служела приказно красивата девойка Витиня. Красотата й била толкова голяма, че навред се носела мълвата за нея. Това стигнало до ушите на римлянина Антонио. Той отишъл да дири хубавата българка в манастира. Между тях пламнала любов и не след дълго Витиня забременяла. Колкото и да се криели, така се издали. Заради срама красавицата била прокудена от манастира заедно с детето. Докато с хули изпращали Витиня от манастира, се появил Антонио на бял кон, молейки за прошка заради любимата. Тогава земята се разтресла, манастирът се сринал до земята, а Антонио, монасите и Витиня с детето се вкаменили. Така според легендата се образуват скалите Мадоната, Конникът и Метохът (всичките в Централната група).



Това са само част от легендите за мистериозните Белоградчишки скали.
Надявам се, драги Читателю, да съм грабнал интереса така, както историята за товя място грабна мен самият.





Enjoy :)

Вижте още

0 коментара

Flickr Images

$(document).ready(function(){ $(".widget h2").wrapInner(""); });