Swift

В кои храни да намерим необходимите ни витамини и минерали?


Витамините са много важни за организма на всяко живо съсщество.Здравето на тялото и организма  ни изисква набор от основни хранителни вещества, които варират от борещи се с вирусите антиоксиданти до изграждащи костите метали.Въпреки че можем да приемаме много от тези хранителни вещества чрез хранителни добавки, почти всички от тях също могат да бъдат намерени в храната, която ядем, или по-точно трябва да ядем всеки ден.Ако и вие сте от хората, които искат да приемат витамини и минерали по естествен път, тук ви представяме едни от най-важните храни за тази цел.


Витамин А

Защо имаме нужда от него:  
Семейството на витамин А играе ключова роля в имунитета, репродуктивно поведение и особено зрението. Витамините А, които включват бета-каротин, помагат на ретината, роговицата и лигавицата на окото, за да функционират правилно.

Храни, които го съдържат:
Най-високата концентрация на витамин А се съдържа в сладките картофи; само един средно голям печен сладък картоф съдържа повече от 28 000 международни единици (IU) на витамин А, или 561% от препоръчителната дневна стойност (DV). Говежд черен дроб, спанак, риба, мляко, яйца и моркови също са добри източници.

Витамин В6


Защо имаме нужда от него:   
Витамин B6 е обобщаващ термин за шест различни съединения, които имат сходни ефекти върху тялото. Тези съединения метаболизират храните, помагат за  формиране на хемоглобина (част от червените кръвни клетки), стабилизират кръвната захар и произвеждат антитела, които се борят със заболяване.

Храни, които го съдържат:
Риба, говежд черен дроб и домашни птици са добри източници на B6, но храната най-богата на този витамин е нахут. Една чаша консервирани нахут съдържа 1,1 милиграма (мг) от витамин B6, или 55% от вашата DV. 

Витамин В12

Защо имаме нужда от него:   
Витамин В12 е от жизненоважно значение за здрава функция на нервната система и за образуването на ДНК и червени кръвни клетки. Той помага за защита срещу анемия, състояние на кръвта, което причинява умора и слабост.

Храни, които го съдържат:
Животински продукти са най-добрият източник на B12. Варените миди имат най-висока концентрация на този витамин. Витамин В12 също се среща натурално в говежд черен дроб, пъстърва, сьомга, риба тон и се добавя към много зърнени закуски.



Витамин С

Защо имаме нужда от него:   
Витамин С е важен антиоксидант, и това също е необходима съставка в няколко ключови телесни процеси, като например протеиновия метаболизъм и синтеза на невротрансмитерите.
  
Храни, които го съдържат:
Повечето хора се сещат първо за цитрусови плодове, когато става въпрос за витамин С, но е факт, че сладките червени чушки съдържат повече от витамина, отколкото всяка друга храна: 95 мг на порция (портокалите и портокаловият сок - 93 мг на порция). Други добри източници са киви, броколи, брюкселско зеле и пъпеш.
 
 Витамин D

Защо имаме нужда от него:  
Витамин D, който нашето тяло генерира само когато кожата ни е изложена на слънчева светлина, помага за усвояването на калция и растежа на костите. Той също е важен за растежа на клетките, имунитета, както и за намаляването на различни възпалителни процеси.

Храни, които го съдържат:
Мазни риби - риба меч, сьомга, скумрия са сред най-важните естествено срещащи се хранителни източници на витамин D.Повечето хора са склонни да консумират витамин D чрез обогатени храни като мляко, зърнени закуски, кисело мляко и портокалов сок.

Витамин Е

Защо имаме нужда от него:   
Витамин Е е мощен антиоксидант, който защитава клетките от вредните молекули, известни като свободни радикали. Това е важно за имунитета, и за доброто функциониране на кръвоносните съдове и съсирване.

Храни, които го съдържат:
Маслото от пшеничен зародиш съдържа повече витамин E, отколкото всеки друг източник на храна, но ние по-лесно можем да приемаме този витамин от слънчогледово семе или бадеми.

Витамин К

Защо имаме нужда от него: 
Витамин К е ключов компонент в кръвосъсирването.Без него, тялото ни няма да бъде в състояние да спре кървенето, когато се порежем например.


Храни, които го съдържат:
Зелените листни зеленчуци са най-добрият източник на този витамин, известен също като филохинон. Марулата съдържа най-много витамин К, също важи и за зеле, спанак  и по-екзотични сортове като зелена ряпа, горчица и цвекло.

Калций

Защо имаме нужда от него: 
Калцият е най-разпространеният минерал в организма. Повече от 99% се съхранява в зъбите и костите и помага за укрепването им, а останалата част отива за покриване на кръвоносните съдове, развиване на мускулната функция, клетъчната комуникация и хормоните.

Храни, които го съдържат:
Млечните продукти съдържат най-големи количества калций; обикновеното нискомаслено кисело мляко заема челната позиция - 415 мг на порция. Тъмни, листни зеленчуци (като къдраво зеле и китайско зеле) са друг естествен източник на калций, който също може да се намери в соковете от плодове и зърнени култури.


 Желязо

Защо имаме нужда от него: 
Протеините в тялото ни използват този метал да транспортират кислород и да увеличават клетките. Повечето от желязото в организма се съдържа в хемоглобина - протеинът в червените кръвни клетки, който пренася кислорода в тъканите по цялото тяло. 


Храни, които го съдържат:
Има две форми на желязо в храната: едната се намира в животински храни като червено месо, риба, птици; другата форма на желязо може да открием в растителни източници като леща и боб. Пилешки дроб съдържа най-много желязо сравнение с всяка друга храна - 11 мг на порция.

Цинк

Защо имаме нужда от него: 
Цинкът е доказано, че играе важна роля в имунната функция и предпазва от настинки, което пък е важно за сетивата(вкус и мирис).

Храни, които го съдържат:
Стридите съдържат най-много цинк на доза - 74 мг на порция, но хората по-често консумират цинк в червено месо и птици.
 

Вижте още

0 коментара

Flickr Images

$(document).ready(function(){ $(".widget h2").wrapInner(""); });